Computer stof vrij maken - Pietnoe.nl

Pietnoe.nl
TECH TEAM
Ga naar de inhoud

Computer stof vrij maken

Wat kunt u zelf doen
Waarom uw pc stofvrij maken?
De grootste vijand van uw pc is stof. Door de werking van fans (ventilatoren) van bijvoorbeeld je voeding, processor of videokaart is er een constante aantrekking van stof van buitenaf naar binnenin de computer.
Uw pc is een heuse stofzuiger. Een stoflaag in je pc kan betekenen dat onderdelen niet goed meer kunnen worden gekoeld. Het gevolg is dan dat (een onderdeel van) uw pc oververhit raakt.
Als een apparaat te heet wordt, zal het niet lang duren voordat het kapot is.
Een tweede gevaar van stof is dat het stroom geleidt tussen punten op een printplaat waar dat helemaal niet hoort. Kortsluiting kan dan het gevolg zijn.

Hoe vaak?
Dat hangt van meerdere factoren af: staat uw pc in een stoffige ruimte? Computers die in stoffige ruimtes staan, moeten vaker worden schoongemaakt dan pc’s die in ‘stofvriendelijke’ ruimtes staan.
Staat uw pc dag in dag uit aan, of slechts enkele uren per week? Bij intensief (dagelijks) gebruik, is het aan te raden uw pc vaker schoon te maken dan als uw pc maar af en toe aan staat.
Houdt als richtlijn een periode van zes tot twaalf maanden om uw pc stofvrij te maken.

Wat u vooraf moet doen
Zorg voor het juiste gereedschap: een zacht kwastje (van natuurlijk haar, dus niet van kunststof) en een antistatische stofzuiger (let op de meeste gewone stofzuigers kunnen statische elektriciteit veroorzaken, wat uw pc defect maakt) of een spuitbusje met perslucht.
Let op uw eigen veiligheid. Haal de stekker van uw pc uit het stopcontact, nadat u uw computer hebt afgesloten. Verwijder alle kabels, usb-sticks enzovoort die met de pc zijn verbonden. Als u vervolgens de behuizing hebt opengemaakt, maak u alle snoeren aan de binnenkant van uw pc ook los. Vergeet met name die van de voeding niet.

De schoonmaak

Bij het openmaken van de computerbehuizing zal de stof u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Verwijder eerst met de stofzuiger (in de laagste zuigstand) de grootste stofvlokken binnen in de behuizing. Vermijd dat u met de stofzuiger gaat ‘krassen’ over soldeerpunten van de printplaten.
Daarna ga u met de zachte kwast of tandenborstel de stoffige soldeerpunten op de printplaten schoonvegen. Het stof wat hiervan afkomt, stofzuigt u even op.
Meestal zitten er een in een pc een aantal fans te weten: op de processor, videokaart (niet altijd) en voeding. De fans kunt u het beste ook met de kwast of tandenborstel schoonmaken. Als u voor de grotere stofvlokken toch de stofzuiger wilt gebruiken, houd dan de (propeller van) fan vast. De zuigkracht van de stofzuiger kan de fan zo snel laten draaien, dat deze daardoor wordt beschadigd.


Piet Noé
Copyright@pietnoe.nl
Terug naar de inhoud