Bewerken en opslaan oude foto's - Pietnoe.nl

Pietnoe.nl
TECH TEAM
Ga naar de inhoud

Bewerken en opslaan oude foto's

Tips voor het bewerken en opslaan van oude foto's                                   
Oude foto's zijn leuk om te bewaren en zo nu en dan boven water te halen. Hier geven we een aantal tips voor het digitaliseren, repareren en opslaan van je oude foto's zodat je er nog heel lang van kunt genieten.
Veel mensen hebben een heleboel oude foto's van soms generaties terug. In sommige gevallen zijn deze foto's beschadigd of verkleurd, of misschien wil je ze graag kunnen bekijken zonder dat je zware, stoffige albums van zolder moet halen. Daarom is het een goed idee om ze in te scannen, te repareren en veilig op te slaan, zodat de originelen veilig weggeborgen kunnen blijven.
1. Voorbereiding
Oude foto's zijn vaak stoffig. Voordat je ze gaat inscannen is het een goed idee om ze voorzichtig met een droog microvezeldoekje af te stoffen, zodat de stofdeeltjes niet op de scans te zien zijn. Foto's zijn ook gevoelig voor vingerafdrukken, dus probeer ze zoveel mogelijk bij de randen vast te houden.
Je scanner is waarschijnlijk ook stoffig en misschien ook wel vettig van vingerafdrukken, dus maak de plaat goed schoon en droog voordat je er een foto op legt.

2. Scannen
De meeste scanners hebben een optie voor het scannen van foto's, zodat de volledige foto gescand wordt zonder dat er in het resultaat randen omheen komen te staan.

Je bent waarschijnlijk niet van plan om je hele fotocollectie nogmaals in te scannen. Dus doe het meteen goed door een zo hoog mogelijke resolutie te selecteren, zodat je een zo hoog mogelijke kwaliteit afbeelding krijgt.

3. Repareren
Een hoge resolutie is ook van belang wanneer je de foto's wilt gaan bewerken. Roteer eerst je foto's als deze verkeerd om of op hun kant staan.
Zorg dat de gescande foto groot wordt weergegeven op je scherm en zoek over het hele oppervlak naar oneffenheden die je kunt bijwerken. Als er toch nog stofjes of beschadigingen te zien zijn, kun je deze problemen oplossen met een fotobewerkingsprogramma. Dit hoeft geen dure suite te zijn, maar zorg wel dat je een programma kiest dat goede reparatieopties biedt, zoals bijvoorbeeld GIMP (gratis).
GIMP een van de meest uitgebreide gratis fotobewerkingsprogramma's.

Piet Noé
Copyright@pietnoe.nl
Terug naar de inhoud